Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να είναι πάνω από 11%, ενδεχομένως και ακόμη ψηλότερα, δεδομένου ότι ο πρώτος μήνας του έτους θεωρείται χαμένος κατ’ ουσίαν ακόμη κι αν ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο μέσω του click away, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη στην «Αυγή».
Αλαλούμ
Όπως αποδεικνύεται, το αλαλούμ με «άνοιξε – κλείσε» στην αγορά έχει επιδράσει ιδιαιτέρως αρνητικά, ωθώντας πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως θα υπάρξει διψήφιο ποσοστό ύφεσης τους πρώτους μήνες του 2021. Κι αυτό χωρίς να έχει χρειαστεί, ευτυχώς, μέχρι στιγμής να οδηγηθεί η χώρα σε σκληρό lockdown, όπως τον περσινό Μάρτιο. Σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό το απευκταίο γεγονός, τότε η ζημιά ανά μήνα θα έφτανε το 2,5% – 5% του ΑΕΠ, ήτοι 4-5 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω θέτουν υπό αμφισβήτηση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2021 για ανάκαμψη φέτος της τάξης του 4,8%. Την ίδια ώρα, η βάση που αφήνει το 2020 είναι πάρα πολύ αρνητική, καθώς η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ του 2020 κατά 10,5%.
Υπενθυμίζεται μια δυσοίωνη πρόβλεψη που είχε πραγματοποιήσει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ. Σε έκθεσή του προέβλεπε πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει μόλις κατά 0,9% τη φετινή χρονιά. Αν δει κάποιος τα στοιχεία στην έναρξη του 2021 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, θα διαπιστώσει ότι τα οικονομικά δεδομένα τείνουν να χειροτερεύσουν εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας αλλά και των κυβερνητικών αποφάσεων.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση επί μακρόν ή, ακόμη χειρότερα, εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα δοκιμαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αντοχές και των κρατικών ταμείων δεδομένου ότι τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης θα καθυστερήσουν και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να εισρεύσουν πριν από το τέλος του Ιουνίου του 2021.
Πρόβλημα ο τουρισμός
Την ίδια ώρα, τα πρώτα σημάδια για τον τομέα του τουρισμού κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Κι αυτό καθώς παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ουσιαστικά χαμένο. Οι ίδιοι θεωρούν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα έσοδα από τις τουριστικές εισπράξεις θα ανέλθουν κατ’ ανώτατο όριο στα 10 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ και το 2020 ήταν πάνω από 4 δισ. ευρώ. Πάντως, ακόμη κι αν τα έσοδα φτάσουν στις εκτιμήσεις, δεν αρκούν για να δημιουργηθεί αξιοσημείωτη ανάκαμψη φέτος, κάτι το οποίο προκαλεί γενικευμένη ανησυχία στην κοινωνία, καθώς επίκεινται χιλιάδες λουκέτα και αντίστοιχη απώλεια θέσεων εργασίας.